الثلاثاء، 6 أغسطس 2013

طريقة عمل كحك العيد بالصور


كحك او كعك العيد ... فرحتى بالعيد بتكون بنقش الكحك انا وأولادى .. زى ما كانت أمى بتنقش معانا .. كل سنه وانتم طيبين وربنا ما يقطع لنا عاده . 

المكونات :
1 كيلو دقيق ( طحين ).
نصف كيلو سمن بلدى .
1 ملعقه صغيره خميره مذوبه فى ربع كوب ماء + 4 ملاعق كبيره سكر.
نصف ملعقة صغيره بيكنج بودر .
1 ملعقه كبيره ريحة كحك . ( من العطار ).
حوالى كوب ماء .
ملعقه كبيره سمسم نئ .( أنا لم أستخدمه .. مش بحبه مع الكحك )
** الأصل فى الكحك ان السمن نصف كمية  الدقيق .


الطريقه الأصليه .. نسخن السمن جداااا ( يقدح ) ثم يوضع على الدقيق + ريحة الكحك + ملعقة كبيره سمسم . ونقلب بملعقه خشب جيدا حتى يبرد الخليط قليلا ثم نفركه بين ايدينا ثم نضيف الخميره ونعجن جيداااا ونضيف الماء قليلا حتى نحصل على عجين متماسك. 
الطريقه هنا فيها السمن عادى ( غير ساخن ) .. نخلط كل المكونات مع بعض بدون السمسم .


 اعجن جيدا ثم أضيف الماء تدريجيا 


حتى نحصل على هذا الشكل .


نغطى العجين ونتركه يرتاح نصف ساعه . ثم نبدأ التشكيل.. 
نأخذ قطعة عجين ( الحجم حسب الذوق .. انا بحبها صغيره ) .


نعجنها جيدااا فى يدنا حتى تكون ملساء ونشكلها كره صغيره .


نفردها ( نبططها ) قليلا .


ثم نبدأ ننقشها ( نرسم عليها ) بالمنقاش . 


دى الرسمه المعتمده عندى من سنيــــــــــــــــــــــــــــن . كلما حفرنا اكثر اثناء الرسم كلما تحملت الكحكه كمية سكر اكثر عند الأكل.


هنا استخدمت القالب .. سهل لكن رسمته بتختفى قليلا بعد التخمير والخبز . وبصراحه مش بيدينى احساس زمااان .. ناس غاويه شقى :)  نعمل الكره الصغيره ثم نضعها فى القالب ونضغط عليها .



ثم نخرجها ... عمليه نضيفه 100%



هنا شكل الرسمتين .


نرصها فى الصينيه او الصاج ونسيب مسافه بسيطه بينهم ( انا وضعت ورق زبده لسهولة التنظيف مش أكتر ..لأنه مش هيلزق )


ده شغل أولادى ... حلو طبعا حد يقدر يقول غير كده :)



هنغطيه تانى ونتركه يختمر .. ثم نشغل الفرن على حراره فوق المتوسطه ونتركه يسخن ...ثم نضع الصينيه فى الرف الأوسط . حوالى 15 دقيقه . ممكن تتركيه فاتح من فوق أو تشغلى الشوايه من نصف دقيقه الى دقيقه بالكتير .
* الأفران تختلف لذلك يجب متابعته بعد حوالى 8 الى 10 دقايق. والأفضل تجربى فى صينيه صغيره حتى تحددى درجة الفرن المناسبه.


نتركه فى الصينيه حتى يبرد تماما ثم نضعه فى علبه بلاستيك بغطاء مُحكم .. و عند التقديم نرش عليه السكر البودر .


وبألف هنا .
** بعد تجربتى للطريقه الثانيه ( بدون تسخين السمن ) قررت ارجع تانى للطريقه الأصليه ..طعمها حلو جدااا بردو لكن الفرق فى الرائحه .. السمن المقدوح على ريحة الكحك بيعمل فرق كبير . 

ليست هناك تعليقات:

إرسال تعليق