نقطع قمر الدين ونضعه فى الماء (حوالى لتر) ونضعه على النار مع التقليب من حين لآخر حتى تذوب قطع قمر الدين تماما .
نذيب النشا فى قليل جدا من الماء الفاتر.
ونضيفها على قمر الدين مع التقليب المستمر حتى يتماسك السائل وتصبح مهلبيه كثيفة القوام..تغلى غلوتين ثم نبعدها عن النار.
نغرفها فى أطباق التقديم وتترك لتبرد ثم نزينها بجوز الهند او الزبيب او المكسرات المطحونه ( او كلهم ...حسب الرغبه ) توضع فى الثلاجه (البراد) لحين التقديم.
من الحلويات الشرقيه الرائعه. المكونات -جلاش (عجينه الفيلو). -مكسرات مشكله مطحونه (لوز+ بندق+سودانى+زبيب) *انا طحنت المكسرات خشن شويه ..لكن لو كانت ناعمه أكتر كانت هتبقى أسهل عند لف الجلاش. -سمن ذائبه. -شربات ( قطر _ شيره)
طريقة العمل نفرد ورقة الجلاش وندهنها كلها سمن.
نضع المكسرات عليها..ممكن نقسم الورقه من البدايه ونشتغل كل مره بنصف الورقه فقط ..لكن بالنسبه ليا العمل على ورقه كامله اسهل ..ندهنها كلها ثم اقسمها من الوسط وألف كل نصف.
ندهن صينيه سمن ونضع فيها أصابع الجلاش.بعد الآنتهاء من الكميه المطلوبه ندهن الوجه سمن كتير شويه.
قبل الخبز نقطعها لأصابع صغيره (حجمها حسب الذوق ) لكن الصغير شكله بيكون أحلى.
توضع فى فرن سابق التسخين...حراره 180 او فوق المتوسط ..حتى تأخذ اللون الذهبى من الأسفل (حوالى 10 الى 15 دقيقه) ثم توضع فى الشوايه لتتلون من الوجه أيضا.ثم تُسقى بالشربات البارد فور خروجها من الفرن .
شفا وخمير يا عرقسوس ..النداء الرسمى لبائعى العرقسوس بمصر. أفضل ما يروى عطشك فى يوم حااااااااااار. مشروب سكره طبيعى ..يعنى لا يضاف له سكر .
شكل العرقسوس الجاف
طريقة العمل نأخد مقدار حفنه ( قبضة يد ) من بودرة العرقسوس ونخلطها بذرة كربوناتو ( بكنج صودا) ثم نضع عليها مقدار قليل من الماء ونخلطها جيدا باليد.
ثم نتركه حوالى ساعه ..يفضل وضعه فى الشمس..وهذا شكله بعد ساعه .لونه اصبح أغمق.
فى فوطه نظيفه نضعه..الفوطه دى انا مخصصها للعرقسوس لذلك لونها مثل لونه.و نربطها كويس ..يجب إحكام الربط حتى لا تخرج فتافيت العرقسوس .
ثم نضيف له الماء ..ونتركه فى الثلاجه فتره ..مش أقل من ساعه حتى يخرج طعم العرقسوس للماء.
يشرب بارد .
..و بألف هنا وشفا. ** العرقسوس من المشروبات التى ترفع ضغط الدم ..لذلك لا ينصح لمرضى ضغط الدم المرتفع شربه بكثره. **يمكن عمله بدون اضافة الكربونات ..لكن طعمه بها أحلى. **لعمل رغوه على الكوب مثل بائعى العرقسوس يرفع الدورق عاليا وننزل العرقسوس سرسوب رفيع ...احيانا اضعه فى براد ( ابريق ) الشاى للتسهيل.