كحك او كعك العيد ... فرحتى بالعيد بتكون بنقش الكحك انا وأولادى .. زى ما كانت أمى بتنقش معانا .. كل سنه وانتم طيبين وربنا ما يقطع لنا عاده .
المكونات :
1 كيلو دقيق ( طحين ).
نصف كيلو سمن بلدى .
1 ملعقه صغيره خميره مذوبه فى ربع كوب ماء + 4 ملاعق كبيره سكر.
نصف ملعقة صغيره بيكنج بودر .
1 ملعقه كبيره ريحة كحك . ( من العطار ).
حوالى كوب ماء .
ملعقه كبيره سمسم نئ .( أنا لم أستخدمه .. مش بحبه مع الكحك )
** الأصل فى الكحك ان السمن نصف كمية الدقيق .
الطريقه الأصليه .. نسخن السمن جداااا ( يقدح ) ثم يوضع على الدقيق + ريحة الكحك + ملعقة كبيره سمسم . ونقلب بملعقه خشب جيدا حتى يبرد الخليط قليلا ثم نفركه بين ايدينا ثم نضيف الخميره ونعجن جيداااا ونضيف الماء قليلا حتى نحصل على عجين متماسك.
الطريقه هنا فيها السمن عادى ( غير ساخن ) .. نخلط كل المكونات مع بعض بدون السمسم .
اعجن جيدا ثم أضيف الماء تدريجيا
حتى نحصل على هذا الشكل .
نغطى العجين ونتركه يرتاح نصف ساعه . ثم نبدأ التشكيل..
نأخذ قطعة عجين ( الحجم حسب الذوق .. انا بحبها صغيره ) .
نعجنها جيدااا فى يدنا حتى تكون ملساء ونشكلها كره صغيره .
نفردها ( نبططها ) قليلا .
ثم نبدأ ننقشها ( نرسم عليها ) بالمنقاش .
دى الرسمه المعتمده عندى من سنيــــــــــــــــــــــــــــن . كلما حفرنا اكثر اثناء الرسم كلما تحملت الكحكه كمية سكر اكثر عند الأكل.
هنا استخدمت القالب .. سهل لكن رسمته بتختفى قليلا بعد التخمير والخبز . وبصراحه مش بيدينى احساس زمااان .. ناس غاويه شقى :) نعمل الكره الصغيره ثم نضعها فى القالب ونضغط عليها .
ثم نخرجها ... عمليه نضيفه 100%
هنا شكل الرسمتين .
نرصها فى الصينيه او الصاج ونسيب مسافه بسيطه بينهم ( انا وضعت ورق زبده لسهولة التنظيف مش أكتر ..لأنه مش هيلزق )
ده شغل أولادى ... حلو طبعا حد يقدر يقول غير كده :)
هنغطيه تانى ونتركه يختمر .. ثم نشغل الفرن على حراره فوق المتوسطه ونتركه يسخن ...ثم نضع الصينيه فى الرف الأوسط . حوالى 15 دقيقه . ممكن تتركيه فاتح من فوق أو تشغلى الشوايه من نصف دقيقه الى دقيقه بالكتير .
* الأفران تختلف لذلك يجب متابعته بعد حوالى 8 الى 10 دقايق. والأفضل تجربى فى صينيه صغيره حتى تحددى درجة الفرن المناسبه.
نتركه فى الصينيه حتى يبرد تماما ثم نضعه فى علبه بلاستيك بغطاء مُحكم .. و عند التقديم نرش عليه السكر البودر .
وبألف هنا .
** بعد تجربتى للطريقه الثانيه ( بدون تسخين السمن ) قررت ارجع تانى للطريقه الأصليه ..طعمها حلو جدااا بردو لكن الفرق فى الرائحه .. السمن المقدوح على ريحة الكحك بيعمل فرق كبير .